Tänään minulla on vaikea sanoittaa mielessä risteileviä ajatuksia. Reilun kymmenen vuoden työrupeama Lähteentien Pirtin pito- ja juhlapalveluyrittäjänä päättyi eilen.

Kun vuodenvaihteessa kerroin julkisesti etsiväni Pirtille uutta toimijaa, alkoi melkoinen rumba. Yhteydenottoja tuli eri puolilta Suomea ja hieman kauempaakin. Harva ymmärsi talon tarinaa, sen historiaa tai edes Rovaniemen historiaa.

Kun keskustelut alkoivat tiedutelulla siitä, mitä tästä vanhasta talosta voi purkaa, neuvottelut eivät edenneet sen pidemmälle.

Huolestuin. Eikö kukaan osannut arvostaa tätä paikkaa, sen hyvää kuntoa ja loistavaa sijaintia, tunnettavuutta ja mahdollisuuksia? Kansainvälisillä toimijoilla oli kaikenlaisia ajatuksia, mutta sen jälkeen Pirtti ei enää olisi ollut rovaniemeläisten käytössä.

Sitä virhettä en halunnut tehdä.

Kymmenien häiden, satojen muistotilaisuuksien ja muiden tilaisuuksien kokemuksella tiedän, että Lähteentien Pirtti on paikallisille ihmisille tärkeä kohtaamispaikka niin ilossa kuin surussa. Sellaisena se jatkaa tulevina vuosinakin, sillä Pirttiä isännöi jatkossa Rovaniemen Kalla Oy:n omistaja Jonny Hyvönen.

Ratkaisu on minulle helpotus, sillä Jonny osaa arvostaa käsityökoulun tarinaa, vanhaa taloa ja kaikkea sitä, mitä kymmenessä vuodessa on saatu aikaiseksi. Pirtti pysyy avoimena rovaniemeläisille erilaisten tilaisuuksien pito-, juhla- ja tapahtumapaikkana. Kaikki jo sovitut juhlat siirtyvät uuden toimijan toteutettaviksi samoilla ehdoilla.

Ja pito- ja juhlapalvelut ovat Jonnyn erityinen vahvuusalue.

Tiistain yhteislaulut jatkuvat hanuristi Leo Vierelän ja Viljo Askolan johdolla.

Kotiruokalounas, kerhopäivä sekä päivätoiminta sen sijaan jäävät kesälomatauolle.

Ja kun kaikki kysyvät, mitä minä aion tehdä, vastaus ei ole vaikea: minulla on rästissä kymmen vuoden pitämättömät lomat ja jos olisin ollut palkkatyössä, se olisi tehnyt ainakin 300 lomapäivää.

Eli lomailen hieman kesällä, kirjoitan käsityökoulun tarinakokoelman valmiiksi niin, että sen voi julkaista elo-syyskuussa, sillä silloin koulun vihkäisjuhlasta on kulunut 70 vuotta.

Ja kyllähän me jossakin vaiheessa kesää järjestämme pihajuhlat. Niin me olemme Jonnyn kanssa suunnitelleet.