Täältä ei voi olla pois

Hanuristi Leo Vierelä

YHTEISLAULU

Vaikka unohtaisimme, mikä viikonpäivä on tai kuka on presidenttinä, aikanaan opitut laulujen sanat ja sävelmät eivät katoa muistista. Yhteislaulun merkitys jokaisen hyvinvointiin on kiistaton. Sen huomaa myös pirtin tilaisuuksista: laulajat ovat ystävystyneet, kulkevat yhteiskyydeillä, auttavat toinen toisiaan.

Joskus joku soittaa ja kysyy, saanko tulla mukaan, kun minulla on tämä rollaattori ja liikkuminen on vaikeaa. Tiedustelija pelkää, että hän ei ehkä olekaan tervetullut, kun tarvitsee hieman apua. Yllätys on ollut melkoinen, kun hänen rollaattorinsa ei ole ollut ainoa, eikä kukaan kiinnitä huomiota hitaaseen liikkumiseen.

Yhteisöllisyys on vahvaa. Kuinka monet syntymäpäiväonnittelut olemme vuosien aikana laulaneet ja kuinka monet hiljaiset hetket poisnukkuneille viettäneet? Laulajat ovat jakaneet ilot ja surut.

Osa laulajista on ollut mukana vuodesta 2009 saakka. Hanuristi Leo Vierelä lähti laulattajaksi tuolloin, ja alkuvaiheessa osallistujia oli muutamia, joskus ei sitäkään. Väinö Alatalo oli ensimmäiset vuodet laulunjohtajana. Sittemmin juontajan työtä on jatkanut Viljo Askola.

Pirtin lauluvihkoista on tehty jo toinen painos. Tuula Takkisen kädenjälki näkyy vihkossa vahvana, sillä kannen kuvitus, sisäsivujen piirrokset sekä tekstaukset ovat hänen töitään. Leo Vierelä on hionut teksteistä kaikki kirjoitusvirheet ja lisännyt uusia lauluja mukaan.

Viljo Askola ei tyydy laulattamaan vain Kultaista nuoruutta ja kansanlauluja. Kun reilut 60 laulajaa kajauttaa Yöyhtyeen Rakkaus on lumivalkoinen tai Juicen Viidestoista yö, se tuntuu huikealta. Myös kaikki Lappi-aiheiset kappaleet soivat komeasti.

Kun yksi laulajista esitti äänitteen tekemistä, päätimme tuottaa levyllisen Pirtin musiikkia. Levy julkaistiin Rovaniemi-viikolla syyskuussa 2015. Monelle meistä kyseessä oli ainutkertainen yhteisponnistus. Siitä riittää kertomista jälkipolville.

Ja tietenkin mukana on myös Leo Vierelän säveltämä ja sanoittama Kairan taikaa. Sen tulkitsee Viljo Askola.

Yhteislaulutilaisuus tiistaisin klo 13-15. Myös kesällä.

TULE MUKAAN!

Laulattaja Viljo Askola
Ikäihmisten pirtti